SKM- F&B (Malay)

MAKLUMAT KURSUS

Nama Kursus: F&B ( Operasi Servis Makanan & Minuman)

Tempoh

  • Tahap 2: 6 Bulan
  • Tahap 3: 12 Bulan

Syarat Kemasukan: Lepasan Sekolah / PT3 / SPM

Perakuan: Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK)

Approval Code: HT-010-2-2012 (Tahap 2) & HT-010-3-2012 (Tahap 3)

Perihalan Atur Cara

Operasi Makanan & Minuman memainkan aspek penting dalam keseluruhan operasi pengurusan perhotelan/hospitaliti/ pelancongan, salah satu industri yang paling pesat berkembang di dunia yang menyediakan banyak peluang pekerjaan.

Kakitangan F&B melaksanakan tugas-tugas berikut: Ucap Selamat Tetamu, mengiringi mereka ke tempat duduk dan menyerahkannya menu.men jawab soalan pelanggan tentang  menu, membersihkan meja dan ruang makan, menetapkan tempahan untuk pelanggan baru, Stesen perkhidmatan penambahan dan stok, kabinet, dan meja, Hidangkan makanan dan minuman kepada pelanggan dari belakang kaunter. Kakitangan F&B adalah barisan hadapan perkhidmatan pelanggan sepenuhnya-restoran perkhidmatan, kedai makan kasual, dan pertubuhan perkhidmatan makanan yang lain. Pasukan kakitangan F&B yang bersedia dan baik membantu meningkatkan aliran kerja dan perkhidmatan pelanggan.

Terdapat permintaan yang tinggi untuk kakitangan mahir dalam bidang ini kerana industri sedang pesat membangun di seluruh dunia

Pendidikan Lanjutan

Pelajar yang lulus tahap pensijilan 2 dan 3 boleh sama ada untuk meneruskan

  • DKM (Diploma Kemahiran Malaysia) – Tahap 4 atau
  • Diploma MQA dalam Pengurusan Hotel, Seni Kulinari jika lulusSPM dengan 1 kredit
  • VTO (Pegawai Latihan Vokasional) – sijil pengiktirafan untuk menjadi pensyarah .

Prospek Kerjaya

Program ini menawarkan peluang kerjaya serta-merta di Hotel, Restoran, Resort dan Rekreasi dan bidang Pengurusan Acara. Peluang pekerjaan seperti Barista, Pengurus F&B, waiter, pelayan, Pengurus Restoran,  Pengurusan Acara .

  • Kelab : Country Clubs, City Clubs, Kelab Renang, Kelab Kesihatan & Kecergasan.
  • Pelancongan : Taman Tema, Kelab Ekuestrian, Kasino, Kelab Sukan & Rekreasi.
  • Pendidikan & Latihan : Hotel & Institusi Latihan Pelancongan.
  • Keusahawanan : Menguruskan Perniagaan Hotel, Restoran atau Pelancongan

Yuran (Pinjaman Pengajian PTPK)

Tahap SKM

Yuran Pengajian (RM)

Elaun Pelajar (RM)

Jumlah

 (RM)

Elaun Bulanan untuk Tempoh 

Elaun Pengangkutan One-off

2

6,500

600 x 6 mths = 3,600

2,000

12,100

3

7,000

600 x 12 mths = 7,200

2,000

16,200

Nota: Bayaran balik pinjaman  (sekitar RM 100 ++ bagi setiap tahap) bermula apabila mendapat pekerjaan atau dari 6 bulan selepas selesai pengajian.

Maklumat Kursus

Tempoh

  • Tahap 2: 6 Bulan
  • Tahap 3: 12 Bulan

Syarat Kemasukan

  • School Leavers / PT3 / SPM

Perakuan

Sijil Kemahiran Malaysia ( SKM ) from Department of Skills Development Malaysia. (Jabatan Pembangunan Kemahiran – JPK)

Perihalan Atur Cara

Operasi Makanan & Minuman memainkan aspek penting dalam keseluruhan operasi pengurusan perhotelan/hospitaliti/ pelancongan, salah satu industri yang paling pesat berkembang di dunia yang menyediakan banyak peluang pekerjaan.

Open chat
Hello
Can we help you?