MAKLUMAT KURSUS
Nama Kursus: F&B ( Operasi Servis Makanan & Minuman)
Tempoh
Syarat Kemasukan: Lepasan Sekolah / PT3 / SPM
Perakuan: Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK)
Approval Code: HT-010-2-2012 (Tahap 2) & HT-010-3-2012 (Tahap 3)
Operasi Makanan & Minuman memainkan aspek penting dalam keseluruhan operasi pengurusan perhotelan/hospitaliti/ pelancongan, salah satu industri yang paling pesat berkembang di dunia yang menyediakan banyak peluang pekerjaan.
Kakitangan F&B melaksanakan tugas-tugas berikut: Ucap Selamat Tetamu, mengiringi mereka ke tempat duduk dan menyerahkannya menu.men jawab soalan pelanggan tentang menu, membersihkan meja dan ruang makan, menetapkan tempahan untuk pelanggan baru, Stesen perkhidmatan penambahan dan stok, kabinet, dan meja, Hidangkan makanan dan minuman kepada pelanggan dari belakang kaunter. Kakitangan F&B adalah barisan hadapan perkhidmatan pelanggan sepenuhnya-restoran perkhidmatan, kedai makan kasual, dan pertubuhan perkhidmatan makanan yang lain. Pasukan kakitangan F&B yang bersedia dan baik membantu meningkatkan aliran kerja dan perkhidmatan pelanggan.
Terdapat permintaan yang tinggi untuk kakitangan mahir dalam bidang ini kerana industri sedang pesat membangun di seluruh dunia
Pelajar yang lulus tahap pensijilan 2 dan 3 boleh sama ada untuk meneruskan
Program ini menawarkan peluang kerjaya serta-merta di Hotel, Restoran, Resort dan Rekreasi dan bidang Pengurusan Acara. Peluang pekerjaan seperti Barista, Pengurus F&B, waiter, pelayan, Pengurus Restoran, Pengurusan Acara .
Tahap SKM |
Yuran Pengajian (RM) |
Elaun Pelajar (RM) |
Jumlah (RM) |
|
Elaun Bulanan untuk Tempoh |
Elaun Pengangkutan One-off |
|||
2 |
6,500 |
600 x 6 mths = 3,600 |
2,000 |
12,100 |
3 |
7,000 |
600 x 12 mths = 7,200 |
2,000 |
16,200 |
Nota: Bayaran balik pinjaman (sekitar RM 100 ++ bagi setiap tahap) bermula apabila mendapat pekerjaan atau dari 6 bulan selepas selesai pengajian.
Tempoh
Syarat Kemasukan
Perakuan
Sijil Kemahiran Malaysia ( SKM ) from Department of Skills Development Malaysia. (Jabatan Pembangunan Kemahiran – JPK)
Perihalan Atur Cara
Operasi Makanan & Minuman memainkan aspek penting dalam keseluruhan operasi pengurusan perhotelan/hospitaliti/ pelancongan, salah satu industri yang paling pesat berkembang di dunia yang menyediakan banyak peluang pekerjaan.